Wool after sheep... THE MODERN FELT Kati Bobály's felt blog

Ull fra sau... MODERNE FILT Kati Bobálys filt blog

Nemezek

A nemezelés egy szövésnél ősibb, több mint 3000 éves textilkészítési eljárás, amely a pásztornépektől származik. A birkaszőr a meleg és a nyomás hatására megkeményedik, textilszerűvé válik. Ezen ősi technikával készülnek a modern nemezek is a műhelyemben.

Legújabb nemezeim

Sokszor megihletnek korábbi munkáim, festményeim, dekorációim. Így készült el ez a két nemez is egy falfestés ihletésére. A falfestésen színes a háttér a nemezeket én fekete-fehérben készítettem el.


A paksi kiállítás előtt 2012. május elejére készült el Somogyi Katival a közös munkánk, mely a 4 évszak címet viseli. Minden évszakhoz készült egy fa formájú nemez háttér és az ebbe kapaszkodó, ezen függő két figura.


Elkészült egy kicsi kacsa a kedvenc színeimmel. A nemez méretei: 50cm X 90cm, jelenleg Pakson látható kiállítva.
Vannak témák, amiket többször is elkészítek, kis módosítással.
Az első nemezt egy galéria adta el Pécsett, a második verziót rendelésre készítettem egy kedves családnak. Íme a nemez a nappalijukban.
  Az Angyal a város felett egy gyermekrajz alapján készült.
Jelenleg Pakson van kiállítva az a nemezem, amit egy család elképzelése alapján készítettem.

Egy angol úr Andrássy úti lakásába készült ez a nemez, melyen egy-a nappaliból látható-épület csodás homlokzatfestménye köszön vissza.Szintén az angol úr otthonába készült egy kisszobai nemez ABSTRACT felirattal. A képeken a terv és a kész nemez látható fehér bútorokkal.
Egy fiatal pár piros falú hálószobájába egy csupa meleg színekből álló nagy madaras nemezképet készítettem. Íme a terv, a kész nemez és végül látható a kész nemez a piros falon!

Zöld falon zöld bambuszok! Egy zöldimádó srác zöldfalú szobájába nemez falvédő került.A Chagall nemez - ami tavaly a kapolcsi nemez kiállításon látható volt - felkerült a helyére.A piros madarak című nemezképet gyermekrajz alapján készítettem. A nemez nemrég egy fiatal pár hálószobájába került.A hintaló karácsony előtt készült, végül Norvégiába került.
Nemezkészítés

-A birka frissen vágott szőréből kiválogatják a szennyeződéseket, majd kimossák .
-A mosott gyapjút lehet utána megfesteni növényi, vagy vegyi festékkel.
-Ezután kifésülik a gyapjút, ez a kártolás. A fésült gyapjút tudjuk nemezelésre használni.


-A nemezelés első lépéseként a tervezett képet kirajzoljuk egy anyagra.
-Ezt egy nagy rácsos munkaasztalra helyezzük.
-Ezen az anyagon rakjuk ki a nemezképet apró gyapjúdarabokból.
-Amint kész a kép, akkor leborítjuk egy vastagabb fehér gyapjúréteggel, ami később a hátulját képezi.
-Ezután meleg szappanos vízzel lesimogatjuk a gyapjút.
-Melegvizes locsolás után feltekerjük és bekötözzük a már kicsit keményebb anyagot.
-Ezután az asztalon görgetve gyúrjuk, amíg a víz ki nem jön belőle.
-Ezt minden oldaláról megtesszük.
-A textilt ezután már le tudjuk szedni a félkész állapotú nemezről.
-Ezután láthatóvá válik a nemezünk, amit a színén is átszappanozunk.
-A nemez már anyaggá áll össze, de még nem kemény, ezért minden oldaláról gyúrjuk, meleg vízzel locsoljuk, amíg össze nem megy a végső méretére.
-Az elkészült nemezünk 1/4 mérettel lesz kisebb, mint az eredetileg kirakott kép.


A nemez falikép tisztántartása:

A forró, gőzölős vasalás felfrissíti az anyagot. Párás időben kitehető , kirázható. Hidegvizes programon mosógépben mosható. Vegyileg tisztítható.NAPPALI

A lakás központi helyisége a nappali. Nem mindegy tehát,hogy mi kerül a falára. Műhelyemben készülnek figurális és modern stílusú nemezkárpitok egyaránt. Közkedveltek a saját tervezésű szürrelisztikus hangulatú textilképek. Megrendelésre képzőművészeti ihletésű nemezeket is készítünk.


GYEREKSZOBA

Gyerekszobai nemezek készülnek saját tervezéssel, meseillusztrációk stílusában és gyermekrajzok alapján.


ANGYALOK ÉS SZENTEK

Angyalok és szentek ábrázolása nem mondható tipikusnak nemezképeken. Én mégis megpróbálkoztam a feladattal. A kicsi ortodox ikonokat szokatlanul nagyméretűvé nemezeltem, ugyanakkor a hatalmas Giotto feskókat nemezkép méretűvé kicsinyítettem. Így lettek nagyjából azonos méretűek (175cmx135cm) az angyalokat és szenteket ábrázoló nemezeim.


NEMEZ A LAKÁSBAN

A lakberendezési fotók segítenek abban, hogy el tudjunk képzelni eddig még nem látott és nem ismert tárgyakat az otthonunkba. A nemezképek ilyen tárgynak számítanak. Remélem csak addig, amíg nem látod ezeket a fotókat.


TERV ÉS ELKÉSZÜLT MŰ

A megrendelők sokszor igénylik, hogy tervet készítsünk a megrendelt nemezhez. Itt népies hangulatú, vidám stílusú nemezt kért egy család a balatonfelvidéki házukba falvédőnek. Kapolcson a Művészetek Völgyében volt kiállítva 2010 nyarán.


Weöres Sándor Bóbita című verseskötetének illusztrációit kérte nagy nemezekben egy megrendelő. A nemez elkészült és felkerült a tetőtérbe. Alatta azóta gyerekjátszót rendeztek be.Régóta gondolkozom azon, hogy Gustav Klimt dekoratív képeiből textilt készítsek falra.Nemrégiben Klimt képek alapján el is készült a kollázs tervem, majd ez alapján a nemezkép. A nemezen a drapériák színvilága eltér az eredeti Klimt képekétől. Én sok vöröset használtam és kihagytam az erős sárgákat. A nagy felületű piros részek miatt kellett keresni egy olyan speciális színvilágú enteriőrt, ahol izgalmasan mutat a nemezkép.

Barátainknál nemrégiben egy klasszikus stílusú lakásba bekerült két modern piros bőr kanapé. Ezt lefotóztam és computerrel "felakasztottam" a kanapé fölé a nemezt a falra. A szőnyeget két méretben is odanéztem. Ha tetszik a barátainknak, akkor lehet méretet is választani!A terveket átalában aqvarell technikával készítem a megrendelő igényei alapján. Természetesen a kész nemez erősebb színű, karakteresebb lesz, mint a festett terv, de minden esetben nagyon hasonlít hozzá.


Néha furcsa igényekkel is jönnek megrendelők. Ilyen volt például az a német házaspár, aki a fürdőszobájukba rendelt tőlem nemezt. Természetesen halas témájút! Elkészítettem a méretekkel ellátott tervet. Egy részletét a képnek. Mivel őket a színvilág érdekelte elsősorban, ezért nem volt fontos, hogy a kész nemez pontosan olyan legyen, mint a terv. A terven élénkebbek a színek,máshogy úsznak a halak. A kész nemez türkiz háttere finomabb színű, tényleg víz jellegű lett. A nemez felkerült a falra!


2011.januárban Brüsszelben az Európa Parlamentben rendeztem egy kiállítást a fogyatékkal élő emberek művészetével, jogaival, munkavállalásával kapcsolatos témában. A tehetséges fogyatékosok alkotásainak továbbgondolása végett a kiállításon bemutattunk több iparművészeti tárgyat is, melyek alkotóit fogyatékkal élők festményei motiváltak. Én Halász Péter Csónakos című képének nemez változatát készítettem el a kiállításra.